KFC|Sieciówki

4 Smaki Świata w KFC

Niezbyt wiele wiem, ale się dowiem, obiecuję!
Z tego co widać sieć z Kentucky przygotowuje dla nas cztery odmiany, znanych z poprzedniej oferty sezonowej, Bites’ów. Chwalę sobie taką decyzję, bo te kawałeczki kurczaka w panierce były w mojej opinii wyjątkowo udane.
Tymczasem, zostawiam tu tylko zdjęcia ażeby Wam ślinka pociekła, drodzy Czytelnicy i gdy tylko ich spróbuję natychmiast napiszę.

P.S. Wchodzą 15.09.15.

4 Smaki Świata (1) 4 Smaki Świata (2)W sumie to skwitowałbym to co się stało jednym słowem: kurczę.
Bo kurczę zjadłem, bo kurczę niewiele mam Wam do objawienia, a poza tym, kurczę, to już ponad dwa tygodnie po rozpoczęciu oferty sezonowej i pewnie każdy z Was, drodzy Czytelnicy już odnalazł swój ulubiony smak świata w KFC.

Nie zmienia to faktu, że napisać o tejże promocji chciałbym, więc przygotujcie się na krótką, dodatkowo jeszcze skopiowaną informację z jednego z moich poprzednich tekstów – kurczę, ale jestem dziś leniwy.

Bites: są to skrawki polędwiczki z piersi kurczaka(81%) z dodatkiem przypraw i dodatków takich jak: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości czy mączka ryżowa. Końcowy efekt można porównać do Stripsów, tyle, że z większa ilością panierki, bo na mniejszych kawałkach zawsze osiądzie jej więcej, w stosunku do masy mięsa.KFC Orient (4)Nie mam tu właściwie nic do zarzucenia – mięso jest soczyste, miękkie, kruche, odpowiednio przygotowane i gorące – jak to w KFC. Panierka to standardowe Hot&Spicy, więc mamy do czynienia z mocno pikantną, chrupiącą otoczką, naładowaną mocno przyprawami – jeszcze nie poznałem osoby, której by ona nie odpowiadała.

Dodam jeszcze, że suma kalorii w każdym kubeczku czy to z ryżem czy z samymi Bitesami nieznacznie przekracza 600kcal(zależnie od wybranego sosu, wartości nieco się różnią). Uważam jednak, że wartość ładunku emocjonalnego w opcji z ryżem jest o wiele uboższa niż w wersji z samymi Bitesami, których w porównaniu obu kubeczków, jest po prostu więcej w tej samej cenie – wybieram więc mięso, nie zboża.

Kurczę, wiecie już wszystko na temat samych Bitesów (może oprócz tego, że jako jedna z niewielu potraw, przyjeżdżają do punktów KFC mrożone i już wstępnie przygotowane?), więc czas na porównanie opisów teoretycznych z praktycznym smakiem sosów.

Zacznę od smaku, który nie podbił mego serca niczym karnawałowe Brazylijki.

Szczerze mówiąc, jeszcze nie zdarzyło mi się spożywać owocu mango, pochodzącego z Brazylii. Nie licząc momentów, gdy spożywałem mango a ono mogło pochodzić z Brazylii – cóż? Mogło się tak zdarzyć.
Niemniej, słodki sos o smaku mango i pomarańczy został posypany wiórkami kokosowymi – o takiej egzotyce nie marzą nawet Janusz z Bożeną, wyjeżdżający na ol inkluzif w Las Palmas Gran Canaria.
Sos standardowo znajduje się jedynie na wierzchu kopki kurczaków, więc należy go spożywać oszczędnie i z umiarem, by potem nie kosztować Bitesów na sucho. Wracając do jego walorów to konsystencją odpowiada temu czym kurczak może być polany.
Wadą natomiast określiłbym jego cukierkowo-żółtą barwę, a osoby, które spodziewają się ekscesów w smaku na poziomie Coco Jumbo, uświadomię, że sos nie smakuje jak pulpa mango-pomarańcza a bardziej trąca langrodowym dżemem z piwnicy Babci Janinki.
Limonki, o której wspomniano w opisie nie otrzymałem. Nie wiem, może trzeba ją przynieść samemu?4 Smaki Świata (1)

US BBQ czyli w domyśle KFC: intensywny i śliwka, i w ogóle. W efekcie klasyczny, sieciowy bbq – słodki, lekko pikantny i dymny. Pasuje do Bitesów jak do trybowanego udka w Granderze czyli bardzo dobrze.
Posypka z sezamu robi dobrze każdemu, według mnie klasa wyżej niż to co pisałem wyżej (celowe powtórzenie).
Jako ciekawostka poniżej zdjęcie wierzchu i wierzchu po zdjęciu czterech kawałeczków.4 Smaki Świata (3)

4 Smaki Świata (6)Opcja Cream Curry to według sieci kremowy sos o smaku przyprawy curry – zaskakujące.
Smakuje (nie wdając się w zbędne dywagacje) jak kremowy sos o smaku curry. Tak, poważnie, smakuje takim wypłaszczonym curry, bez pikanterii, bez zbyt dużej ilości soli. Do tej kombinacji panierki nie jawi się jako ideał, ale gdybym komuś na ulicy powiedział, że curry nie pasuje do kurczaka, to pewnie by parsknął mi w twarz – curry cholernie dobrze kombinuje się z kurczakiem i wie to każdy pasjonat polskiej, tradycyjnej kuchni.4 Smaki Świata (4)

Na zakończenie to co posmakowało mi najbardziej czyli Chińskie a nie Tajskie, Słodkie Chili. Pojęcia nie mam czemu chińskie, skoro zawsze jest tajskie, ale może to zabieg celowy? Bym się tym frapował dzień i noc?4 Smaki Świata (2)
Pozostawiając te rozważania w tyle, opowiem Wam, drodzy Czytelnicy o Chińczyku w Radomiu, lokalu, który zna każdy gastro-radomianin. Żeby było zabawnie, znajduje się on na ulicy wypełnionej domami pogrzebowymi. Smak tego chińczyka jest niepodważalnie typowy dla synkretycznej kuchni, szeroko rozumianej jako azjatycka. Podobne smaki oferują niektóre przybytki w Wólce Kosowskiej. Dogadanie się z obsługą to lingwistyczna ekwilibrystyka na niebotycznym poziomie, ale jest czysto, ciepło, pachnie przyjemnie i stołuje się tam spora część radomskich patroli Policji a to znaczy, że musi tam być i smacznie.
Zamawiam zazwyczaj Kurczaka po Tajlandzku, bo wszystko jest w tej samej cenie a smak kurczaka w oblepiającej zęby panierce, jest nie do podrobienia (to znaczy pewnie jest, ale wolę tak myśleć). Obok kurczaka nieco warzyw i kulka ryżu. Do ryżu można dobrać jeden z dwóch, ogólnodostępnych sosów, o wiele mówiących nazwach: łagodny i pikantny. Wybieram pierwszy i ryż przestaje być suchy, ale staje się zbyt słodki. Wybieram drugi i ryż staje się taki jakim go pragnę.
Ten drugi sos, o którym mówię, to właśnie Chińskie Słodkie Chili z KFC i pasuje do tej marynaty i do tej właśnie panierki jak ulał. W mojej opinii przebija nawet Teriyaki, który był dostępny jakiś czas temu, na starcie Bitesów.

4 Smaki Świata (7)Podsumowując, banałem byłoby powiedzieć, że każdy znajdzie coś dla siebie, ale, kurczę, tak dokładnie jest. Mimo wszystko, nie mogę uciec od kilku uszczypliwości, drodzy pracownicy KFC: posypanie kokosem Kremowego Curry nie wnosi według mnie nic dobrego. Sos powinien być dodawany przynajmniej na dwa poziomy kurczaków, w innym wypadku (tak jak to ma miejsce teraz) spożywamy kilka kawałków ze średnią ilością sosu a na ostatnie kęski kładziemy resztki i zlizujemy ostatki z kartonu. Podobnie sytuacja ma się w opcji z ryżem – on również powinien zaznać nieco sosu, bo inaczej jest bezpłciowym zapychadłem. Gdzie jest limonka w Brazylijskim Mango?      

Kurczę, i tak na deser wziąłem Grandera Texasa.4 Smaki Świata (5)

Tomek Mędrek

9 Comments

  1. Według standardów w opcji z ryżem, sos polewa sie dwa razy: Raz na sam ryz a drugi na Bitesy. Polecam tez opcje na wynos lub w dostawie, gdzie sos dostajemy w pojemniczku :). Jesli chodzi o brak limonki to faktycznie strzał w stopę, bo pokropienie nią calosci daje idealny balans smakowy. Następnym razem proponuje mieszankę Curry i ketchupu 😉

    • Cenne informacje, dziękuję 😀 Właśnie widziałem, że ktoś niósł pojemniczek z sosem i na pewno było go tam więcej niż w samym kubełku 😛

  2. Hej a przypadkiem sos BBQ to nie jest sos dodawany do Grandera – tyle a Sweet Chili nie przypomina do złudzenia orientalnego – nie Teriyaki, tylko słodko-kwaśny, który można sobie dokupić w zestawie 3 sosów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *